Beroving met verdoving

Dus afgelopen weekend kwam Sylvia haar CAMPER-IN-A-BOX afhalen.  Zij was dolblij dat zij nu ook haar Berlingo kon omtoveren in een minicamper en was er klaar voor om naar het Zuiden te trekken.

Alhoewel, klaar?

Sylvia had de vorige avond wat tijd op het internet doorgebracht. Zij is daar gestuit op verhalen van mensen die, terwijl zij ‘s nachts in hun camper liggen te slapen, door criminelen worden verdoofd. Ze ziet getuigenissen van mensen die ’s morgens wakker worden met een knallende koppijn en dan constateren dat hun hele camper is leeggeroofd.

Verschrikkelijke verhalen, waaruit blijkt dat de slachtoffers blij zijn dat ze het hebben overleefd. Maar ondertussen wel alles kwijt zijn. Hun geld, hun papieren, laptop, juwelen, kortom alles van waarde is weg.

Na het lezen van al deze horrorverhalen is Sylvia toch wel een beetje bang geworden. Kan zij nog wel alleen door het Zuiden gaan trekken? Moet zij zich alleen maar beperken tot plekken op veilige campings? Kan zij nog wel uitrusten op parkings aan de autosnelweg?

STOP! HOLD YOUR HORSES! HALT!

Ik ken deze verhalen ook. Er gaan al jaren getuigenissen rond van mensen die dit zeggen te hebben meegemaakt. En de slachtoffers gaan heel ver in hun beweringen.

Alleen worden deze verschrikkelijke verhalen nooit gestaafd met enig bewijs. Politie heeft nog nooit enig spoor aangetroffen van dit soort misdaden (lees gasresten).

Specialisten op het gebied van chemie en narcose tonen keer op keer aan, dat de kans dat dit ‘in het echt’ gebeurt zeer,zeer,zeer klein is. Nul zeggen zij niet, omdat het technisch gezien misschien mogelijk zou zijn.

Maar in de praktijk lopen de kosten om een camper vol te spuiten met een gas makkelijk op tot meer dan 500 euro per keer, en dan heb je nog geen enkele garantie dat de bewoners van de camper echt onder zeil zijn. En dan weet je ook nog niet of de buit de moeite waard is.

Daarnaast moet je, afhankelijk van het soort gas, 40 tot 80 spuitbussen leegspuiten, of vier gastanks (gewicht 25 Kg per stuk) gevuld met lachgas meesleuren. Niet erg praktisch en al helemaal erg moeilijk om dat ongezien en ongestoord te doen. En als het dakraam van de camper openstaat, of er op andere manieren wordt gezorgd voor verluchting, dat is het al helemaal een hopeloze zaak, vanwege het verspilde gas.

Wat ook nog meespeelt, is de verkrijgbaarheid van de nodige gassen. Ten eerste zijn de belangrijkste gassen alleen verkrijgbaar voor specialisten en daarnaast zou het opvallen als iemand daar grote hoeveelheden van inslaat.

Voor mij persoonlijk zijn dat allemaal redenen genoeg om ervan uit te gaan dat het hier om een zogenaamde ‘urban legend’ gaat. Een broodje aap-verhaal dus.

Kwalijk genoeg wordt er door de commercie wel ingespeeld op deze angsten. Zo zijn er gasdetectors te koop om je gemoedsrust te kopen. De werking daarvan is ook nog eens twijfelachtig. Er gaat overigens een verhaal dat dit hele verhaal door een fabrikant van gasdetectors is bedacht, maar daar heb ik geen bewijs van gevonden.

Daarnaast zijn er mensen in de toeristische industrie die er niet voor terugdeinzen om deze verhalen te hypen. Zij drukken iedereen op het hart toch vooral te kiezen voor veilige overnachtingsplaatsen, lees campings, hotels, etc.

Ik wil niemand voor leugenaar uitmaken, dus dat er mensen zijn die nare diefstallen meemaken, daar ga ik zeker in mee. Maar de methode met verdoving met narcose- of andere gassen? Ik geloof er niet in. En dat heb ik Sylvia dus ook verteld.  

Maar natuurlijk is veiligheid wel iets waar je op moet (blijven) letten. Zelf heb ik daar twee simpele regels voor:
  • Op onbekende plekken sluiten we onze auto goed af.
  • Als het ergens niet goed voelt, dan gaan we er niet staan.

Wij zijn van mening dat je, met wat gezond verstand, niet in zeven sloten tegelijk stapt.

In alle jaren dat we in onze auto slapen, hebben we zelf nog nooit iets negatiefs meegemaakt. We hebben ook nog niemand ontmoet die zoiets ergs heeft meegemaakt als een ‘beroving onder verdoving’.   En ook niemand die directe kennis had van iemand die dat had meegemaakt.

Wel hebben we gemerkt dat campers interessant kunnen zijn voor sujetten die het normaal gesproken hebben voorzien op bijvoorbeeld laptops in auto’s. Leg daarom kostbare spullen altijd uit het zicht. Berg niet openlijk jouw laptop (bvb in de achterbak) op als je ergens parkeert. Er kunnen mensen op de uitkijk staan, waarna ze de computer uit jouw auto stelen. Maar dat gebeurt exact hetzelfde met personenwagens.  

Ons devies: Geniet vooral van de vrijheid die je hebt met een minicamper! Als je te veel op je hoede bent, sta je minder open voor leuke ontmoetingen, fijne ervaringen en heb je gewoon te veel stress. Dus blijf gewoon normaal voorzichtig.

Bronnen over berovingen met verdoving zijn o.a.:

Wil jij ook veilig weg met een minicamper? 
Maak een afspraak voor een demo  van de CAMPER-IN-A-BOX en we vertellen je hoe wij het al jaren doen!