De minicamper-keuken

Op pad gaan met een minicamper, betekent dat je slim moet omgaan met middelen en ruimte. Zeker als je niet afhankelijk wil zijn van campings of stroom. Elke week geven we daarom tips die het leven van een minicamperaar verlichten.
Deze keer deel ik tips over de keuken van een minicamper

Je beschikt bij een minicamper over het algemeen niet over een uitgebreid ingericht keuken. Denk aan een of maximaal twee kookpitten, rudimentaire potten en pannen en een beperkt assortiment aan aanvullend keukengerei.

Wat zou er nu in jouw basisuitrusting moeten zitten om te zorgen dat je een redelijk potje kunt koken? 

We beginnen bij het begin: Het VUUR.Hoewel de meeste minicamperaars niet uitgebreid koken, is het hebben van twee pitten wel gemakkelijk. Wij opteren voor een gasstel waarbij de gasflesjes in het toestel zijn verwerkt. Deze flesjes zijn gemakkelijk te verkrijgen en nemen weinig plaats in. Er zijn veel gasstellen met een losse gasfles te verkrijgen. Elke kampeerwinkel heeft er vele in alle soorten en prijsklassen. 

Een schermpje dat ervoor zorgt dat je met wind ook kunt koken is erg handig. Je hebt hiervoor bijvoorbeeld opvouwbare aluminium schermpjes. Bij de camper-in-a-box zit het windscherm standaard bevestigd aan de keukenbox.

Koken doe je in POTTEN en PANNEN.
Een typische pannenset bestaat uit enkele kookpotten met deksels en een of meerdere koekenpannen. Soms ook een waterketel. In de regel heb je niet meer nodig van dat. 

Er zijn pannensets die geheel voorzien zijn van anti-aanbak coating. Dat is erg handig omdat het schoonmaken van deze pannen en potten een stuk gemakkelijker is.  Als je vaak water kookt voor koffie of thee is een keteltje handiger dan een pan.  

Omdat ruimte schaars is, zorg je best voor een setje waarbij de potten en pannen zo handig mogelijk in elkaar kunnen worden opgeborgen.

Zelf hebben we ook een opvouwbaar waterketeltje, lekker klein, erg handig.
Zelf vinden we het handig om, naast de kookpotten in ieder geval een klein koekenpannetje mee te nemen waarin we bijvoorbeeld een eitje kunnen bakken.

Eten doen we met BESTEK en op BORDEN
Hiervoor hebben we heel gewoon een setje bestek bij de Ikea gekocht. We nemen daar niet alles van mee. Meestal gewoon twee couverts aangevuld met twee vleesmessen, voor het betere snijwerk. We wassen liever iets vaker af en houden zo ruimteover voor ander dingen.
Wanneer je wat vaker in de keuken staat, weet je vast goede koksmessen te waarderen. Ik neem er altijd twee mee, een grote en een kleine.

Een basic pannenset heb je al vanaf 20 euro. Een luxere uitgebreide set heb je voor 45 euro.
Hoe meer en uitgebreider je kookt, hoe meer je waarschijnlijk wilt uitgeven aan de potten en pannen.

Als wij er met zijn tweetjes op uit trekken, nemen we twee grote en twee kleine bordjesmee. Gewoon van plastic of melanine. Verkrijgbaar in alle soorten en prijsklassen.

GLAZEN en BEKERS
We drinken koffie en thee uit plastieken mokken, drinken water uit bekers en drinken onze wijn uit wijnglazen.

DIVERSEN
We nemen ook altijd een grote (A4-) plastic snijplank mee. Handig omdat je ook op schoot kunt snijden.Ook een opvouwbaar vergiet gaat standaard mee op reis. 

Heel handig zijn ook de hersluitbare plastieken diepvrieszakjes. Je kunt er van alles instoppen. Naast een aantal plastieken bakjes, is dat de plek om etenswaren in te bewaren.En we nemen meestal een netje mee. Hierin passen wat flesjes die je zo in de beekkunt hangen om te koelen.

WAT NEMEN WE VERDER MEE?
Om te koken gebruiken wij ook nog een paar andere dingen. Ik lijst ze hieronder op:

 • Siliconen pannenlappen, ook als onderzetter te gebruiken
 • Spatel
 • Dunschiller
 • Kaasschaaf
 • Blikopener (in zakmes)
 • Kurkentrekker (zakmes)
 • Hersluitbare plastic zakjes (onmisbaar)
 • Kleine plastic bakjes en busjes voor bijvoorbeeld etenswaren
 • Kruidenstrooier met verschillende specerijen
 • Klein flesje olijfolie
 • Theedoeken, minstens twee
 • Keukenrol
 • Aansteker en lucifers
 • Een paar knijpers komen in de keuken ook vaak van pas

Koken kan vaak niet zonder KOELEN. In een van de volgende Box-mails zullen we koelboxen gaan onderzoeken en bespreken.

Uiteraard zijn er nog veel meer handige dingen die je mee kunt nemen in jouw minicamper. Wij hebben ons best gedaan, maar zijn vast verre van volledig geweest. Heb jij ook tips? Wat neem jij mee in jouw keuken?
Geef het aan ons door, de beste tips belonen we met een handige pannenset!

2 Comments

 1. Grosfeld Marcel on 21 December 2019 at 17:27

  Hoi Johan ,

  Hebben zowat alles hetzelfde mee om te kokkerellen zoals jij het beschreven hebt en kan er enkel de Omniapan aan toe voegen , deze kan je gebruiken als oven om s’morgens warme broodjes , croissants of andere dingen mee klaar te stomen.
  Als je al deze spullen mee hebt heb je mijn inziens al behoorlijk wat keukenpret en uiteindelijk beperken wij het toch tot maar vrij simpele gerechtjes waar je niet te veel gerommel mee hebt en zo zijn der meer dan je zelf zou denken. Zelf koken wij maar op een éénpits vuurtje dus dit geeft aan hoe vrij primitief het er aan toe gaat . Uit eten is ook wel aan ons besteed dus dan beperk je wel dat je in je eigen minikeukentje staat te koken.

  Grt. Veerle en Marcel

 2. admin on 12 January 2020 at 10:36

  Beste Veerle en Marcel,
  Dank voor jullie reactie!
  Het heeft even geduurd, maar ik moest die Omniapan toch eens bekijken. En ik moet zeggen dat ik onder de indruk ben.
  Reden genoeg om bij een volgend bezoek aan een campingwinkel eens te zien of we deze pan ook aan onze uitrusting toevoegen.
  Dank je voor de inspiratie!

  Hartelijke groeten,
  Johan

Leave a Comment