Minicamper en toiletten

Je hebt een prachtige plek gevonden om te overnachten, er is werkelijk helemaal niets. Heerlijk, totdat je erachter komt dat je gebruik moet maken van het kleinste kamertje.
In veel gevallen kan een bosje volstaan als vervanging, maar er zijn genoeg plekken en momenten dat er geen beschutting te vinden is.
Er is maar weinig zo vervelend als het zoeken naar een toilet, zeker als je heel erg nodig moet.

Wat doe je dan?

In dat soort gevallen kan het heel handig zijn dat je zelf een toilet bij je hebt.
Vroeger (in de prehistorie) hadden we daar, in de tent, een plasemmer voor. Een plastic emmer met een (vaak scherp) randje, waar je eigenlijk niet met goed fatsoen op kon zitten.
Het was wel alleen voor noodgevallen, maar toch.
Je zag toen wel eens caravanmensen lopen met een ‘cassette’ die bleek te horen bij een ‘chemisch toilet’.

Ondertussen is het gebruik van een chemisch toilet steeds gewoner geworden en nemen ook ‘echte kampeerders’ zo’n ding steeds vaker mee op reis.

Na zo’n eerdergenoemd vervelend moment zijn ook wij overstag gegaan en zijn op zoek gegaan naar een goed chemisch toilet.

Comfort en gemak

Natuurlijk beseften wij dat een draagbaar toilet nooit kan tippen aan het comfort van een echt vast toilet zoals we thuis hebben. Maar wij willen, in geval van nood, onze behoefte kunnen doen. Met een minimum aan ‘gedoe’ en zo proper mogelijk.
Voor ons waren daarom factoren als praktisch gebruik, gemak, hygiëne en formaat doorslaggevend. Wij hebben gekozen te zoeken naar het beste compromis tussen comfort en gemak.

Veel keuze?

Bij ons onderzoek viel het op dat er eigenlijk niet zoveel producenten zijn die chemische toiletten aanbieden. Tegenwoordig noemt men ze overigens, om begrijpelijke redenen, liever mobiel of draagbaar toilet.

Wij kwamen steeds op twee producenten uit. De ene (Enders) is alleen online te koop en Thetford met hun Porta Potti reeks.
Omdat we de producten van Enders niet in het echt konden bekijken en ‘uitproberen’ besloten we ons te richten op de Porta Potti.

Op een regenachtige dag zijn we daarom naar een camping-speciaalzaak gereden, waar ze alle modellen die wij wilden zien, in de showroom hadden staan.

De uitleg

Een hulpvaardige medewerker legt ons uit dat de pot bestaat uit een spoelwatertank en een afvaltank. Om het toilet klaar te maken voor gebruik haal je de tanks van elkaar en vul je de afvaltank met toiletvloeistof en water. Vervolgens monteer je de spoelwatertank op de afvaltank en vul je ook de spoelwatertank met spoelwatertankvloeistof en/of water.
Het toilet is nu klaar voor gebruik.
Bij gebruik open je de afvoerschuif, die je weer sluit na gebruik zodat nare geurtjes in de afvaltank achterblijven. Doorspoelen doe je met behulp van het pompje en klaar is Kees.

Makkelijk en proper. Geen geurtjes, geen nattigheid, gewoon reuze handig.

Hier kun je zelf zien hoe het werkt.

En?

Het klonk allemaal goed en zag er ook prima uit. De potten van Porta Potti zijn van degelijk plastic. Ze voelen niet goedkoop aan. Je merkt dat er goed over is nagedacht.
Ze hebben bijvoorbeeld een absoluut minimum aan naden, zodat daar geen viezigheid achter kan blijven hangen.
De potten zitten eigenlijk ook helemaal niet zo slecht. Er zijn meerdere modellen met verschillende hoogtes. Je kunt dus een pot kopen in de hoogte die past bij je eigen lengte. Ook zit de Porta Potti een stuk stabieler dan ik had verwacht.

Onze keuze

Het feit dat er niet zoveel concurentie is in deze markt, beperkt de keuze. En dat de Porta Potti-lijn bij elke campingsspeciaalzaak te krijgen is, maakt dat je niet om deze potten heen kunt. Toch hebben we het gevoel dat we de juiste keuze hebben gemaakt.

Wij hebben gekozen voor de Porta Potti 335. De reden is dat dit zo’n lekker compact ding is. Je plaatst de pot gemakkelijk onder het bed. Het staat daar stabiel en wij kunnen er goed op zitten.

Milieu

Het gebruik van een chemisch/draagbaar toilet kan best belastend zijn voor het milieu. Daar moeten we eerlijk over zijn. De vloeistoffen die je gebruikt om de afvalstoffen af te voeren en te ‘verwerken’, bepalen de mate van vervuiling.
Als je een beetje milieubewust bent (en dat zijn we allemaal toch?) kies je voor ‘groene’ vloeistoffen.
Thetford zelf biedt Aqua Kem Green aan. Een ander biologisch alternatief is Solbio. Bijna net zo goed, maar minder gemakkelijk te doseren en te bewaren, omdat dit wordt geleverd in een soort zak in plaats van een fles.

Beide vloeistoffen zijn volledig afbreekbaar, waardoor het woord chemisch kan worden vervangen en je kunt spreken over een ‘biologisch’ draagbaar toilet. Het moge duidelijk zijn dat wij daarom alleen deze toiletvloeistoffen gebruiken.

Onze Duitse buren van het blad ‘Reisemobil’ hebben de groene producten getest. Daarbij kwam Aqua Kem Green het beste uit de test.

Papier

Er is behoorlijk veel discussie over welk toiletpapier je het best gebruikt. Er is allerlei papier te koop, dat sneller afbreekt en zo voorkomt dat de pot verstopt. Ook Thetford maakt dit soort papier.
Dit papier lost inderdaad sneller op en we geloven dat dit verstoppingen voorkomt. Maar volgens de ervaringsdeskundigen kun je ook gewoon dun (2-laags) toiletpapier gebruiken. Als je regelmatig (dagelijks) de afvaltank leegt, zou dat probleemloos moeten gaan.

Het kan geen kwaad als je een paar rollen van het speciale papier hebt, maar je kunt zeker ook gewoon, dun wc-papier gebruiken.

Een kamertje

Naast een Porta Potti, hebben we ook een tentje gekocht.

Dit tentje is te gebruiken als kleinste kamertje. Zo kunnen we de pot zowel in de auto als daarbuiten gebruiken.

Dit tentje kun je overigens ook als douchecabine gebruiken.

De klant is koning (tip)

Hiervoor is een platform opgezet, waarmee zij direct in contact kunnen komen met hun klanten, waaronder de gebruikers van de Porta Potti’s. Als Thetford Friend kun je meedenken, nieuwe producten testen en krijg je regelmatig aanbiedingen en kortingen. Nadat ik mij had ingeschreven ontving ik als snel een waardebon voor een gratis fles toiletvloeistof. Leuk meegenomen als je toch al zo’n pot hebt.

Thetford geeft aan dat er veel waarde wordt gehecht aan de feedback van hun klanten. Deze feedback geeft Theford de mogelijkheid hun producten constant te verbeteren.

Esther Gulinski van Thetford noemt een concreet voorbeeld. ‘Wij zijn bezig met de ontwikkeling van nieuwe toiletvloeistoffen en hebben de ‘Thetford Friends’ gevraagd wat zij belangrijk vinden bij zulke producten. Op basis van deze informatie hebben we nieuwe vloeistoffen ontwikkeld die later dit jaar worden gelanceerd.’

Bij camper-in-a-box weten wij hoe belangrijk de feedback van klanten is. Dit heeft bij ons, net als bij Thetford, geleid tot betere producten. Het openstaan voor suggesties voor verbetering van de Porta Potti’s spreekt ons dan ook zeker aan.

Gerust gevoel

De frustratie als je geen wc kunt vinden, heeft bij ons plaatsgemaakt voor een gerust gevoel. Als de nood aan de man is, hebben wij nu onze eigen Porta Potti.

Waarom hebben we niet jaren eerder zo’n pot gekocht?


2 Comments

  1. Katrien on 2 July 2019 at 12:14

    Ik heb nav jouw stukje een pot gekocht, en idd dat valt niet tegen. Zit beter dan ik had verwacht en stinkt niet. Ik heb ander schoonmaakmiddel gebruikt, Solbio. Was een stuk duurder maar of het echt beter is weet ik niet.

  2. Marcel on 15 February 2020 at 20:25

    Hoi Johan ,
    Na veel geklooi en gevloek met een simpel pisemmertje dat we al jaren gebruikte en misbruikte hebben we dan toch enkele weken geleden ons voorzien van een porta potti 335 , zelfde type dan degene die jullie destijds aangeschaft hebben en uitgaande van het compacte model en het gebruiksgemak hopen we dat we er de nodige voldoening uit kunnen krijgen . Suggesties kunnen we bij deze nog niet geven en het zal afwachten geblazen worden op het komende seizoen , in elk geval hebben we ons lichtjes laten meeslepen door uw bovenstaand verhaal en dat van Katrien om zo tot deze aankoop over te gaan. Dank daarvoor en groetjes Veerle en Marcel.

Leave a Comment