Welke koelbox?

Wij krijgen regelmatig de vraag welke koelbox wij aan zouden raden om te gebruiken in een minicamper. Om een behoorlijk antwoord te kunnen geven, hebben we zelf wat onderzoek gedaan. De uitkomst daarvan vind je hier.

Wat zijn er voor koelboxen verkrijgbaar, hoe en waarvoor gebruik je ze het best. Wat mag je verwachten van een koelbox. Allemaal zaken waar je rekening mee kunt houden bij de keuze en aanschaf van een goeie koelbox.

Passieve koelboxen

De passieve koelbox is het meest bekende type koelbox en wordt voor koeling meestal gevuld met koelelementen of met ijs.

De isolatie in de wanden van de koelbox zorgt ervoor dat de temperatuur zo lang mogelijk zo laag mogelijk blijft.

Dit soort koelboxen zie je vaak op het strand en aan de waterkant. Ze zijn overal, in allerlei vormen en maten, voor weinig geld te krijgen.

Simpel, buiten het handvat geen bewegende delen en geen stroom nodig.

Actieve koelboxen

De passieve koelbox is gemaakt voor situaties waar er geen stroom is. Dit type koelbox is daarom prima geschikt om mee te nemen naar een picknick of het strand.

Met ‘actief’ wordt hier bedoeld, dat de jouw eten en drinken niet alleen koel wordt gehouden, maar ook daadwerkelijk verder wordt afgekoeld. Een goede actieve koelbox kan dus worden gebruikt om een fles water of rosé lekker fris te krijgen.

Een actieve koelbox koelt de inhoud door warmte uit de koelbox af te voeren. Je hebt hier een drietal systemen voor:

 • Thermo-elektrische koelbox
 • Absorptie koelbox
 • Compressor koelbox

De meeste actieve koelboxen worden aangesloten op een (auto-) stopcontact, enkelen kunnen ook op een gasfles worden aangesloten.

Dit soort koelboxen wordt vaak gebruikt in auto’s en op de camping.

Welke koelbox is geschikt voor mij?

Welke koelbox je kiest, is afhankelijk van factoren zoals gebruik, gewenste inhoud, prijs en afmetingen.

Passief of actief

De eerste vraag die jezelf kunt stellen is of je passieve of actieve koeling nodig hebt.

Als je alleen de boodschappen een paar uurtjes koel wilt houden en (altijd) de beschikking hebt over koelelementen zou je een passieve koelbox kunnen overwegen. Je kunt op campings vaak koelelementen laten invriezen.

Zorg dat je meerdere elementen hebt. Zo kun je er een paar gebruiken, terwijl je de anderen laat invriezen. Wij gooien ook wel eens plastic flessen gevuld met water in de vriezer. Eerst gebruiken we ze als koelelement, daarna als drinkwater.

Als je tijdens je reis permanent wilt beschikken over een plek waar je etenswaren en drinken koel kunt houden en indien nodig kunt afkoelen (denk bijvoorbeeld aan kaas, rosé of bier), is een actieve koelbox een betere keuze.

Een actieve koelbox heeft voor een goede werking wel stroom of gas nodig. Als er tijdelijk geen stroom is, kun je de inhoud koel houden met koelelementen of bevroren flessen water.

Het koelvermogen van actieve koelboxen wordt aangegeven in het aantal graden ten opzichte van de omgevingstemperatuur. Dit is een belangrijk aspect om rekening mee te houden bij de keuze en het gebruik van een koelbox.

Een koelbox kan bijvoorbeeld  tot maximaal 18 graden ten opzichte van de omgevingstemperatuur koelen. Dit betekent dat als de koelbox in de auto staat, waar de temperatuur 25 graden is, de koelbox tot maximaal 7 graden kan koelen.

Dat is prima, maar als de auto in de zon staat, kan de temperatuur als snel oplopen tot 30 graden of meer. Dan koelt de box tot een graad of 12 en is dat niet meer voldoende om er bijvoorbeeld vlees of kaas in te bewaren.

Als je kiest voor een actieve koelbox is de volgende keuze die voor een thermo-elektrische-, absorptie-  of compressor koelbox.

Ieder type heeft zijn voor en nadelen die we hier verder zullen bespreken.

Compressor koelbox

De compressor-technologie wordt gebruikt in bijna elke koelkast, bijvoorbeeld in de koelkast thuis in de keuken. Maar de laatste jaren wordt deze techniek ook steeds meer in draagbare koelkasten gebruikt.
Dit soort koelkasten wordt steeds stiller en steeds zuiniger.

Het koelsysteem bestaat hierbij uit een gesloten systeem waarin een gas wordt gebruikt om via een koelelement warmte uit de koelbox te halen die door de compressor te laten omzetten in koeling in de koelbox.

De compressor koelbox koelt het allerbeste van de actieve systemen. Een compressor koelbox kan vaak, naast goed koelen, ook vriezen.

Voordelen:

 • Koelt snel en kan, afhankelijk van type zelfs ijsblokjes aanmaken.
 • Het energiegebruik is,afgezet tegen het rendement, redelijk gunstig.

Nadelen:

 • De compressor maakt enig geluid bij het aanslaan.
 • De koelboxen hebben vaak grote buitenmaten.
 • De effectief bruikbare binnenruimte stelt vaak teleur als je naar de buitenmaten kijkt.
 • De aanschafprijs is relatief hoog.

Thermo-elektrische koelbox

Dit systeem gebruikt het Peltier-effect om een warmtestroom te creeren tussen twee verschillende metalen. Deze metalen kunnen zowel koelen als verwarmen.

Naast het koelelement bevat dit type koelbox ook een ventilator om de warme lucht, die vrijkomt bij de werking, af te voeren uit de koelbox.

Dit systeem werkt zowel op 230V als op 12/24V. Hoe meer stroom, hoe effectiever het Peltier element zijn werk zal doen. De koeling is daarom op zijn beste als de koelbox wordt aangesloten op het lichtnet.

Dit soort koelboxen kan vaak koelen tot maximaal 15° tot 18° onder de omgevingstemperatuur. Dat is prima in koelere landen, maar bij 40° in Spanje koelt het dus maximaal tot een graad of 22.

Voordelen:

 • Werkt op lichtnet en op de autoaccu.
 • Door zijn eenvoud goedkoper dan de andere systemen.

Nadelen:

 • Ventilator kan redelijk luidruchtig zijn.
 • Koelt niet zo effectief als de andere systemen.
 • Niet geschikt als koeling bij hogere omgevingstemperaturen.

Absorptie koelbox

Het absorptie koelsysteem bestaat uit een systeem met twee vloeistoffen, waarbij de ene zorgt voor koeling en de andere voor het absorberen van de warmte. Via een condensator wordt de warme lucht aan de buitenlucht afgegeven.

Ook hier staat de tijd niet stil. Deze koelboxen worden steeds kleiner en beter.

Het systeem werkt zonder bewegende delen, is daarom muis stil en heeft een langere levensduur.

Absorptie koelboxen werken zowel op het lichtnet als op een accu of op gas.

Voordelen:

 • Werkt op lichtnet, accu en gas.
 • Langere levensduur dan compressor koelbox.

Nadelen:

 • Koelt trager dan een compressor koelbox.
 • Verbruikt meer energie dan een compressor koelbox.
 • Grote buitenmaten, zeker in vergelijking met de binnenmaten.

De inhoud en afmeting

Belangrijk bij de keuze van een koelbox is wat je erin denkt te gaan bewaren en hoeveel ruimte de box in beslag mag nemen.

Wil je een permanente opslag van bederfelijke etenswaren, of alleen een plek waar je even de boodschappen voor het diner in koel wilt houden. Moet het een fles rosé kunnen koelen, of alleen een koude fles fris houden tot gebruikt?

Heb je 2-literflessen die je koud wil houden, of maximaal het formaat van een literfles. Met hoeveel personen ben je.

Over deze vragen dien je na te denken bij de keuze van het type koelbox.

Passieve koelboxen heb je in alle maten. Keuze te over. Je vind elk formaat dat je handig vindt.

De Thermo-elektrische koelboxen hebben vaak klassieke en meer compactere buitenmaten dan de compressor- en absorptie koelboxen.

De inhoud varieert van 20 tot 40 liter. Een middelmaat is rond de 30 liter. Genoeg voor enkele grote flessen, blikjes en bakjes met etenswaren voor meerdere personen.

Compressor- en absorptie koelboxen zijn vaak redelijk groot van buiten, maar hebben veel ruimte nodig voor de techniek om de inhoud koel te houden.

Kleinere koelboxen van deze types beschikken vaak maar over een zeer beperkte nuttige inhoud van rond de 10 liter. Genoeg voor een paar kleinere flessen en blikjes. Niet echt voor veel etenswaren.

De grotere hebben een inhoud die kan oplopen tot 40 liter of meer. Maar deze koelboxen nemen wel erg veel ruimte is beslag.

Dus

Als je op zoek gaat naar een koelbox is het belangrijk dat je weet wat je wilt en dat de verwachtingen reëel zijn.

Als je een koelkast nodig hebt, dan is de compressor of absorptie iets voor jou. Althans als je de ruimte en het geld ervoor over hebt.

Een kleine koelbox van dit type heeft vaak een beperkte inhoud en is relatief duur in aanschaf.

Voor een goedkoop alternatief kun je kiezen voor een thermo-elektrische koelbox.

Maar besef dat het gebruik en het nut hiervan beperkt zijn. Het zijn geen ‘koelkasten’.

Als het stikt van de hitte, koelen deze boxen maar beperkt en zul je dus creatief moeten omgaan met de manier waarop je inkopen doet en je spullen koel houdt.

Als je op een camping gaat staan, kun je daar mogelijk gebruik maken van koelkast of vriezer.

Gebruik koelelementen en vries plastic flessen in, zodat dit kan helpen de inhoud van de koelbox koud te houden.

Onze keuze

Zelf is onze keuze gevallen op de thermo elektrische MobiCool G26 AC/DC koelbox (foto boven).
Deze is lekker compact, koelt voldoende en is niet duur (ongeveer 70 euro).

Een luxe alternatief is de Indel B TB 15 (foto onder). Dit is een compressor koelbox met een inhoud van 15 liter en buitenmaten die het mogelijk maken deze box onder het uitgeklapte bed van een camper-in-a-box te plaatsen. Hij is net te groot voor de standaard maat, maar op aanvraag kunnen we de boxen van een camper-in-a-box verhogen.

De prijs ligt rond de 400 euro.

Als je langere tijd en vaak naar warme landen gaat, kan het de moeite lonen na te denken over de investering in een luxe koelbox.

Update februari 2019

Ondertussen zijn we met een fabrikant in gesprek over een compressor koelkast die we vlot in een camper-in-a-box kunnen bouwen. Als er nieuws is komen we hier op terug.

2 Comments

 1. Grosfeld Marcel on 18 January 2020 at 17:54

  Hoi Johan ,

  Zelf hebben wij al jaren een passieve koelbox (Dometic cool ice) en daar je er geen omzien naar hebt betreffende elektriciteit om een koelbox de nodige koeling te geven hebben wij hier bewust voor gekozen , moet wel gezegd worden indien het echt voor langere tijd is kan je beter aangewezen zijn op een elektrisch model . Dometic cool ice (een van de betere maar ook duurdere merken) kan je lekker volladen met spullen die je net koel uit de winkel gekocht hebt en hou alles fris/ koel met koelelementen. Door de erg goede isolatiekwaliteit volstaat het om toch wel enkele dagen de inhoud fris/ koel te houden . Indien we op een camping belanden en dat doen wij zeer vaak dan is het ook handig want je wisselt elke 2 dagen de koelelementen om die je zo goed als op elke camping kunt invriezen in de plaatselijke vrieskast en ben je ook niet afhankelijk van elektriciteit en dat speelt dan dikwijls in het voordeel als je een campingplaats toegewezen krijgt van de campinguitbater die net nog één vrij plaatsje heeft maar nou net geen elektriciteit aanbieden kan omdat dat op dat mooie plekje net niet kan , te ver weg van de aansluitkasten. Niet erg denken wij dan want zo hebben wij al enkele plekjes aangeboden gekregen die eigenlijk best lekker gelegen liggen (zonder elektriciteit weliswaar) en dikwijls wat verder weg van alle andere kampeerders die wat meer op elkaar plakken . Je ziet het heeft zijn voor en nadelen en in ons geval willen wij zo onafhankelijk mogelijk zijn zowel in de vrije natuur als op de camping.

  Grt. Veerle en Marcel ( liefhebbers van minicampers )

  • admin on 19 January 2020 at 11:46

   Dank je Marcel, voor deze reactie. Heb zelf niet de beste ervaringen met passieve koeling, maar goed te horen dat deze Domestic box het wel doet. Ik ga ook eens verder informeren naar de ervaringen hiermee.

   Hartelijke groeten,
   Johan

Leave a Comment