Zonlicht en energie deel 3

De zonnepanelen

Als het goed is heb je nu een redelijk zicht op het geplande verbruik.

Dit verbruik wordt in ampères en watturen uitgedrukt. Voor de keuze van de panelen moet je weten wat de gemiddelde opbrengst is per dag.

Als je 400Wh verbruikt, moet je zorgen dat er minstens evenveel wordt opgewekt. Liefst meer natuurlijk, zodat je de extra stroom in de accu kunt opslaan.

Zonnepanelen heb je in verschillende vormen, maten en materialen. Buigbaar (flexibel), dik, verschillende vormen, verschillende piekvermogens etc.

Buigbaar is handig omdat je deze bijvoorbeeld rechtstreeks op het dak van de wagen kunt vastzetten, waarbij de panelen de krommingen in het dak beter volgen. Dit zijn vaak erg dunne (<5mm) en lichte panelen.

Flexibele zonnepanelen

Stijf kan handig zijn als je een constructie maakt die je bijvoorbeeld opzet als je ergens jouw minicamper parkeert.

Draagbaar zonnepaneel

En dan heb je ook nog allerlei draagbare systemen, die je bijvoorbeeld naast je in het gras kunt zetten.

Naast de vraag of je flexibele (buigbare) panelen wilt, moet je kiezen welk vermogen ze moeten leveren.

Je hebt panelen die variëren van 5 tot 500 Watt, dus keuze genoeg.

Dit is ook weer afhankelijk van de hoeveelheid ruimte die je beschikbaar hebt. Op mijn auto (Peugeot Partner) heb ik ongeveer 110 bij 200 cm beschikbaar. Als je iets bouwt met dakdragers of een imperial kan de oppervlakte anders zijn. Ik plak mijn panelen vast op het dak.

Ik heb dan plaats voor twee tot drie standaard panelen (standaardmaat voor flexibele panelen is ongeveer 105x54cm).

Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wp ofwel WattPiek. Dit is het maximale vermogen dat een paneel kan leveren. Voor een plat geïnstalleerd zonnepaneel in België en Nederland geldt de vuistregel dat een paneel gemiddeld 4 x de hoeveelheid WattPieks in Wattuur per dag oplevert in de maanden april tot oktober. 

Een 100 Wp-paneel zou dus in theorie 400Wh per dag moeten kunnen leveren om een gemiddeld verbruik te dekken. Bij twee van deze panelen zit je al op 800Wh. Ruim voldoende voor de meeste toepassingen.

Voor toepassing op campers wordt vaak gekozen voor 100Wp panelen, maar je kunt ook prima kiezen voor 140Wp of 160Wp.

Als je meerdere panelen wilt gebruiken, kun je het best panelen kiezen met een gelijk Wp.

Maar let op! Goedkope panelen (zoals ik heb gekocht) leveren gemiddeld maar 50% van het opgegeven vermogen. Duurdere panelen zouden dit maximale piekvermogen wel kunnen halen. Vraag bij aankoop hoeveel Wp’s het paneel effectief kan leveren. Met een goede MPPT-laadregelaar (daarover later meer) kun je de prestaties van het paneel zichtbaar maken. Je kunt afspreken dat als het aantal Wp’s niet wordt gehaald, dat het paneel wordt teruggenomen door de leverancier.

Een ‘goed’ 100 W paneel heb ik momenteel gevonden voor rond de 170 euro, een goedkoop paneel heb je al voor 80 euro.

Ik heb voorlopig gekozen voor goedkope flexibele 100Wp panelen, die ik rechtstreeks op mijn dak vastzet. Doordat er een defect op een van de panelen zat, heb ik er eentje van mijn leverancier als compensatie gekregen. In totaal heb ik nu dus drie panelen.

Testen met mijn zonnepaneel

Ik ga echter investeren in een beter paneel. Mijn ervaringen van afgelopen zomer doen mij denken dat een goed 160W-paneel mij waarschijnlijk meer stroom levert dan de drie goedkope panelen die ik nu heb.

Je zou ook kunnen kiezen voor draagbare zonnepanelen.

Je kunt deze ‘opzetten’ als je ergens staat. Mij is dat teveel gedoe, daarnaast wil ik de hele dag kunnen ‘laden’. Niet alleen als ik ergens geparkeerd sta.

Serieel of parallel

Je kunt zonnepanelen serieel of parallel aansluiten.

Serieel wil zeggen dat de panelen in een ‘string’ aan elkaar worden gekoppeld. Plus aan plus, min aan min, en er gebruik wordt gemaakt van een enkele laadregelaar.

Als je panelen parallel schakelt, wil dat zeggen dat je elk paneel aansluit op een aparte regelaar. Beiden hebben voor een nadelen. Als je hierover meer wilt weten, is er via Google veel info over te vinden.

Bij campers wordt vaak serieel geschakeld. Ik heb dit zelf ook gedaan.

Volgende keer gaan we de stroom uit de panelen omzetten naar bruikbare stroom.

2 Comments

  1. Herbert Reinderhoff on 19 November 2019 at 21:02

    Beste Johan, Prettig weer van je te horen, maar heb ik toch wel een probleempje met je manier van schakelen. Bij het serieel schakelen krijg je wel een hoge spanning en daar zijn maar nauwelijks tot weinig laadregelaars voor te vinden met zulke hoge ingangsspanning. Teven rest mij dan de vraag of er niet te veel rendament verloren gaat in je laadcontroller als je van 100 naar 12 volt gaat . Tevens bij meerdere panelen kun je gerust naar 1 laadcontroller op parallel basis. Indien de panelen van elkaar verschillen, kun je daar op ieder paneel een speciale diode tussen zetten, zodat er “nooit” stroom “naar” het zonne paneel kan stromen. Dus altijd maar één kant op en uiteindelijk alles aan elkaar plakken de laadcontroller in. Succes met je mogelijkheden. mvg Herbert

  2. Dirk van Daal on 9 May 2021 at 05:41

    Beste Johan

    In een serieschakeling verbind je de plus van de ene met de min van het andere paneel. Op die manier verhoogt inderdaad de uitgaande spanning.

Leave a Comment