VASTE ZONNEPANELEN VS DRAAGBARE ZONNEPANELEN:
WAT IS HET BESTE VOOR JOU?
Zonne-energie in een camper wordt steeds gewoner. Dit type stroom is populair omdat je een batterij kunt opladen, zelfs wanneer je ergens kampeert waar geen elektriciteit aanwezig is. Het is daarmee perfect voor wildkampeerders.
Maar als je zonnepanelen aan je uitrusting wilt toevoegen, moet je kiezen tussen permanente dakpanelen of een draagbare opstelling. Beide opties hebben hun voor- en nadelen, dus kun je ze best vergelijken voordat je een keuze maakt.
Zowel vast gemonteerde als draagbare opstellingen zijn tegenwoordig best effectief en wekken dus een behoorlijke hoeveelheid stroom op. Afhankelijk van jouw behoeften en voorkeuren, kan één optie beter zijn voor jouw situatie.
VAST GEMONTEERDE ZONNEPANELEN
Dit is precies zoals het klinkt. Het zijn zonnepanelen die permanent aan het dak van jouw auto zijn bevestigd. De panelen kunnen in een frame zijn gemonteerd of flexibel zijn, maar ze blijven over het algemeen op hun plaats vastzitten nadat ze zijn geïnstalleerd.
VOORDELEN:
Permanente installatie
Een van de voordelen van deze panelen is het gemak. Zodra ze zijn geïnstalleerd, hoef je er eigenlijk niet meer aan te denken. Ze zullen je blijven voorzien van stroom en je hoeft ze niet op te zetten of weg te halen als je ergens aankomt of vertrekt.
Opladen terwijl je rijdt
Een ander groot voordeel van deze keuze is dat de panelen kunnen blijven werken terwijl je rondrijdt. Zolang ze zonlicht opvangen en de installatie actief is, kunnen ze stroom opwekken. Dit helpt je om een constante aanvoer van stroom te houden, zodat de gebruikte stroom steeds wordt aangevuld. Zo heb je ook stroom als het weer bewolkt/regenachtig is.
Neemt geen ruimte in beslag
Omdat deze panelen op het dak van de auto zijn gemonteerd, nemen ze geen ruimte in beslag in je voertuig of op de camping. Je hoeft bij het inrichten van jouw standplaats geen rekening te houden met (grote) zonnepanelen die apart opgezet moeten worden.
Beschermd tegen diefstal
Ten slotte zijn vast gemonteerde panelen moeilijker te stelen, omdat op het dak vastzitten en vaak niet of nauwelijks zichtbaar zijn. Draagbare systemen zijn gemakkelijk omver te schoppen of per ongeluk te beschadigen. Het is niet ondenkbaar dat snode lieden proberen jouw draagbare zonnepanelen te stelen als je ze ergens uit het zicht laat liggen. Als de panelen op het dak van je minicamper zitten en permanent (en stevig) zijn bevestigd, is het de moeite en het risico niet waard om te proberen ze te stelen.
NADELEN:
Moet goed geïnstalleerd worden
Een nadeel van vast-gemonteerde panelen is dat ze goed geïnstalleerd moeten worden. Ze worden direct op je dak bevestigd, dus ze veranderen jouw auto permanent. Dit kan goed of slecht zijn, maar het kan een gedoe zijn als je later besluit ze te verwijderen. Maar weet dat het installeren van een of meerdere panelen op het dak relatief simpel is. Je moet wel even een drempel over als je een gat in het dak boort, om de kabels door te leiden. Als je de installatie laat doen, dan kunnen de kosten een post zijn die je meeneemt in de keuze voor een draagbaar systeem.
Beperkte grootte
Omdat deze panelen op het dak zijn gemonteerd, heb je maar een beperkte hoeveelheid ruimte om mee te werken. Dit kan een probleem zijn, omdat je bij de keuze voor een panelen rekening moet houden met de opbrengst om in jouw behoefte te voorzien. Je hebt vaak niet echt de mogelijkheid om het aantal panelen uit te breiden.
Kan beperkt worden door je parkeerplek
Als je vaste panelen hebt, moet je een beetje nadenken over waar je je kamp opzet. Parkeren op schaduwrijke plekken kan comfortabel zijn, maar je kunt je batterij dan niet opladen. Je zult dus een beetje moeten opletten hoe je parkeert zodat de zonnepanelen hun werk kunnen blijven doen.
Moeilijk aan te passen
Als de zonnepanelen zijn geïnstalleerd, dan zitten ze ook vast op hun plaats. Je kunt ze niet echt draaien of aanpassen, tenzij je je hele auto wilt verplaatsen. Over het algemeen kunnen panelen goed opladen in de platte positie, maar ze zijn mogelijk niet zo efficiënt als opstellingen die kunnen worden aangepast om beter zonlicht op te vangen. Er zijn overigens oplossingen waarbij je de positie van vast-gemonteerde panelen wel kunt aanpassen. Zie daarvoor het Duitse SolarMaxiPower hier: (
Draagbare zonnepanelen
Draagbare zonnepanelen kunnen worden opgesteld in de buurt van je auto en zijn gemakkelijk te bevestigen en los te maken. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, maten en ontwerpen, en er zijn genoeg modellen die goed werken voor gebruik met een minicamper.
VOORDELEN:
Je kunt ze gedurende de dag verplaatsen voor een optimale opbrengst
Een van de beste eigenschappen van draagbare panelen is… dat ze draagbaar zijn. Ze hoeven niet op één plek te blijven staan. Je kunt telkens een andere plek kiezen waar ze het beste zonlicht opvangen en ze gedurende de dag verplaatsen. Op die manier kun je steeds het beste gebruik maken van de kracht van de zon.
Meer keuze in standplaatsen
Met draagbare panelen kun je op meer verschillende plekken gaan staan. Je hoeft minder rekening te houden met de positie van jouw auto. De minicamper zelf kan, bijvoorbeeld, in de schaduw blijven, terwijl je de panelen op een mooie zonnige plek neerzet.
Geen installatie nodig
Deze panelen zijn een goede keuze voor kampeerders die zonnepanelen willen gebruiken, maar hun auto niet echt willen aanpassen. Er is geen installatie nodig.
Plaats of verwijder panelen zoals je wilt
Draagbare panelen zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Je kunt een opstelling maken die zo groot of klein is als je wilt, wat meestal niet mogelijk met een vast-gemonteerde opstelling.
Voor andere doeleinden te gebruiken
Het spreekt voor zich dat vaste panelen alleen op en rond de auto stroom kunnen voorzien. Draagbare panelen kun je ook op andere plekken en voor andere doelen gebruiken. Je zou ze bijvoorbeeld mee kunnen nemen naar het strand of op een wandeling. Al zie ik mezelf dat niet doen, omdat ze daar vaak toch te groot en/of te zwaar voor zijn.
NADELEN:
Vereist opzetten en afbreken
Een van de belangrijkste nadelen van een draagbaar systeem is de tijd die het kost om alles op te zetten en af te breken. Over het algemeen verloopt dat relatief snel, maar je zult hier steeds wat tijd in moeten steken.
Groot om te vervoeren
De panelen zijn vaak relatief groot en je zult een plek moeten vinden om ze te bewaren tijdens het reizen. Dakpanelen zitten gewoon boven op je wagen, waar ze uit het zicht zijn en geen kostbare bagageruimte innemen.
Niet opladen tijdens het rijden
Omdat je ze moet inpakken, zijn ze tijdens het reizen niet te gebruiken. In tegenstelling tot vast-gemonteerde panelen kunnen ze niet opladen wanneer je in beweging bent. Dit betekent dat het langer duurt voordat ze een batterij opladen. Als je aan het zwerven bent, en je komt pas laat aan op jouw bestemming, is het zonlicht vaak ook minder intensief dan gedurende de dag. Je hebt meestal ook minder zonuren over.
Meer kans op beschadiging of diefstal
Ten slotte zijn draagbare panelen een groter risico vergeleken met hun vast-gemonteerde tegenhangers. Ze staan vaak los op de grond. Ze kunnen gemakkelijk worden beschadigd door kinderen, huisdieren of bijvoorbeeld wind. Snoodaards zullen ze mogelijk ook als een gemakkelijker doelwit zien, zodat er een kans is dat je draagbare opstelling wordt gestolen als je niet in de buurt bent.
Onze mening
Zowel vast-gemonteerde als draagbare zonnepanelen hebben hun voordelen. Maar ze hebben ook hun eigen problemen en complicaties.
Over het algemeen zijn vast-gemonteerde panelen beter voor mensen die veel gebruik willen maken van zonne-energie en voor wildkampeerders. Draagbare systemen zijn meer geschikt voor kortere trips waarbij weinig stroom nodig is.
Als je weinig stroom verbruikt kun je er ook voor kiezen de batterij of accu op te laden tijdens het rijden en/of aan een stopcontact. Je kunt er ook voor kiezen om tijdens het rijden gebruik te maken van jouw start-accu en verder gebruik te maken van walstroom op bijvoorbeeld campings.
Ikzelf heb een zonnepaneel vast gemonteerd op het dak van mijn auto. Ik laad er een draagbaar laadstation van Ecoflow mee op. Die voorziet mij van stroom voor mijn koelkast en computer.