Deze keer gaan we iets dieper op bekabeling en het omzetten van 12 naar 220 Volt. Ook kijken we naar de juiste accu om stroom op te slaan.
Kabels en pluggen
Voor de aansluiting van de panelen op de regelaar, moet je goede bekabeling gebruiken. Kabels die niet teveel ‘verlies’ opleveren en bestand zijn tegen weer en wind. Meestal wordt hier goed geïsoleerde 4mm kabel voor gebruikt. Kies voor zwart en een rood, zodat je plus en min goed uit elkaar kunt houden en maak ze niet onnodig lang. Voorbeelden op Solarwinkel.be.
Er worden meestal MC4-pluggen gebruikt in zonneinstallaties. Dit zijn veilige, waterdichte pluggen. Aangezien de panelen gelijkstroom produceren, moeten het stevige en vuurvaste aansluitingen zijn. Op Amazon en op solarwinkel.be zijn er genoeg setjes te krijgen.
Je hebt allerlei tangen die je kunt kopen om stekkers of pluggen aan deze kabels te ‘krimpen’ (bevestigen) In mijn ervaring kun je net zo goed een gewone tang gebruiken. Zie hier voor een uitleg zonder ‘fancy’ tools.
Het is wel belangrijk dat je alle aansluitingen heel goed en netjes afwerkt! Het voltage van de stroom die je opwekt is dan niet verschrikkelijk hoog, maar er blijft gevaar bestaan voor bijvoorbeeld brand, als je slordig werkt!
Inverters
We hebben nu bijna alle onderdelen van onze installatie compleet. Als we dit ineen steken, kunnen we 12V-apparaten gebruiken. Denk dan aan bvb koelkastjes en verlichting maar ook het opladen van GSM’s en tablets.
Maar sommige apparaten werken alleen op 220V. Mijn laptop kan ik bijvoorbeeld alleen opladen door mijn adapter aan te sluiten op een 220V stopcontact. Een TV werkt meestal ook op 220V. Nu hebben wij geen behoefte aan TV tijdens onze reizen, maar de laptop is wel (bijna) een onmisbaar ding.
Om 12 Volt apparaten aan te sluiten heb je een paar mogelijkheden die afhankelijk zijn van de stroomregelaar die je gebruikt. Soms zit er een of meerdere USB-aansluitingen op een regelaar. Soms alleen twee schroefjes om een kabeltje aan te hangen.
Dat laatste is het geval bij mijn Victron SmartSolar 75/15. Ik heb daarom een kastje gekocht met daarin 12V-autoaansluitingen en 2 USB-poorten. Gewoon bij de Action.
Dat heb ik aan mijn laadregelaar vastgeknoopt, waardoor ik nu meer dan voldoende aansluitmogelijkheden heb.
Goedkope inverter
Voor mijn 220V heb ik en eerst een merkloos 4000W inverter gekocht. Dit apparaat maakt zijn belofte niet waar en kan maar 500W leveren, dus erg zware apparaten kunnen er niet aan. Daarnaast maakt dat ding veel herrie doordat er een ventilator in zit. Hmm. En dan is dat ding nog snel kapot ook. Eigenlijk een miskoop dus ;-).
Later heb ik een Bestek 150W inverter gekocht. Meer dan genoeg voor mij.
Ik ga er vanuit dat je geen magnetron (750W) of vaatwasser (1200W) meeneemt op reis. Een haardroger verbruikt overigens 300-600W. Best iets om rekening mee te houden?
Maar deze inverter is meer dan genoeg voor het opladen van mijn laptop en voor een grote ventilator. En geluidsloos.
Op deze Bestek inverter zitten ook USB-poorten. Een handig ding, dat nu permanent in mijn auto is aangesloten.
In het volgende deel gaan we de stroom die we opwekken, opslaan in een batterij.