Waar mag je in jouw minicamper overnachten?
24 maart 2022 

Waar mag je in jouw minicamper overnachten?

Minicamperaars genieten graag van hun vrijheid. Een deel daarvan wordt bepaald door de mogelijkheid om hun minicamper te parkeren op plekken die niet speciaal als kampeer- of camperplaats zijn ingericht.
Maar waar mag je jouw minicamper, buiten op campings en camperplaatsen, nu eigenlijk neerzetten om te overnachten?

De wetgeving is over heel Europa verschillend. We hebben zoveel mogelijk informatie verzameld en zullen een aantal landen en regels toelichten.

Disclaimer

Voor het overnachten aan de openbare weg zijn er verschillende regels. Wij hebben in de loop van de jaren via diverse bronnen uitgezocht wat wel en niet kan, maar zijn geen juridische experts.
Het gebruik van deze informatie is daarom voor eigen risico.

De algemene stelregel die wijzelf hanteren, is dat we niemand storen en niets anders dan onze voetafdrukken achter laten. Tot nu toe heeft dat voor ons gewerkt!

Midden Europa

De algemene regel in België, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, en Zwitserland, is dat je mag overnachten in de auto, zolang het maar niet op kamperen lijkt. Als er een stoel, tafel of BBQ buiten staat, wordt dit gezien als kamperen. Dus zorg dat je van buiten niet te duidelijk herkenbaar bent als camper.

België
Langs de weg is overnachten toegestaan, mits er niet gekampeerd wordt. Op parkings aan de snelweg maximaal 24 uur.

Nederland (AANGEPAST)

Ik werd er door een ter zake kundige bron (dank u Jerry!) op gewezen dat de informatie die hier stond niet (meer) correct was. Daarom is de info aangepast aan de situatie van vandaag.

Alhoewel de wet een aantal jaren geleden is gewijzigd, zodat het mogelijk was om in de auto te overnachten, is in bijna alle gemeenten in Nederland de APV (plaatselijke wetgeving) aangepast.
Hierdoor is het eigenlijk in de praktijk overal in Nederland verboden om, buiten de aangewezen plaatsen zoals campings en camperplaatsen, in de auto te overnachten. Sterker nog, in veel APV's is opgenomen dat het bevinden in een kampeervoertuig/middel na 21:00 uur, kan worden aangemerkt als 'kamperen'.

Uitzonderingen kunnen worden gemaakt voor beroepsmatige overnachtingen van bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeurs. Boetes kunnen oplopen maar beginnen bij 140 euro.

Er zijn een aantal camperaars die menen dat deze regels onterecht en onwettig zijn. Zij spreken gemeenten aan, waarna er wel gemeentes zijn die hun regelgeving aanpassen.

Maar ons algemene advies is: Niet doen!

Duitsland
In Duitsland mag je in principe overal langs de weg overnachten, tenzij er een bord staat waarop is aangegeven dat overnachten niet is toegestaan. Dit mag echter wel voor maximaal 24 uur. Vaak is in toeristische gebieden met borden aangegeven dat overnachten met de camper niet is toegestaan. Rustplekken in Duitsland herken je aan de Raststätten-borden. Op deze plekken zijn de voorzieningen minimaal. Wil je wat meer voorzieningen? Zoek dan een Autohof op.

Luxemburg
In Luxemburg is het niet toegestaan langs de openbare weg te overnachten. Zoek hier privéterrein of een camping op.

Frankrijk
In Frankrijk mag je vrij overnachten op elke plaats waar een personenauto mag parkeren. Het is dus formeel en officieel toegestaan op elke plaats te overnachten waar je mag parkeren, maar niet langer dan zeven dagen op één plek. Op parkeerplaatsen langs snelwegen is deze maximumtijd 24 uur. In het algemeen geldt ook hier dat overnachten niet op kamperen mag lijken, behalve op plaatsen waar kamperen is toegestaan.

Groot Brittanië
In een groot deel van Engeland mag je niet overnachten op parkeerplaatsen langs de weg. In Schotland en Wales is dat geen probleem. Hier geldt meestal ook het ‘allemansrecht’ wat inhoud dat de ‘natuur’ beschikbaar is voor iedereen. Kort gezegd betekent dit dat je overal een tent mag opzetten, mits voldoende afstand tussen jou en het dichtstbijzijnde huis (150m), voor maximaal 24 uur, niets beschadigen en/of achterlaten en bij twijfel toestemming vragen aan de eigenaar.

Ierland
In Ierland is het toegestaan om vrij te kamperen, mits er toestemming is van de eigenaar. Daarnaast mag je langs de weg en op reguliere parkeerplaatsen in de wagen slapen.

Zwitserland en Oostenrijk
De nacht doorbrengen in een voertuig buiten een campingterrein is niet op algemene wijze verboden, maar sommige gemeentes (b.v. in de toeristische streken) verbieden het wel. Hier staat dit aangeven met verkeersborden.
Over het algemeen mag je dus slapen in jouw auto. Let wel op dat het ook hier niet op kamperen lijkt.

Andorra, Cyprus, Griekenland, Portugal
Hier is het niet toegestaan langs de openbare weg te overnachten. Zoek hier privéterrein of een camping op.

Zuid Europa

Italië (met dank aan anwb.nl)
In Italië mag je in principe overal langs de weg overnachten in jouw minicamper. Voorwaarde is dat je netjes geparkeerd staat en dat het niet lijkt alsof je kampeert.
Een goed alternatief zijn de zogenaamde aree di sosta. Dit zijn vaak parkeerplaatsen langs de weg met vrije staanplaatsen voor campers. Over het algemeen zijn de aree di sosta gratis. Soms zijn er ook extra voorzieningen aanwezig, zoals water en elektriciteit. Meestal betaal je hier slechts een paar euro per nacht voor.

De aree di sosta zijn er in veel verschillende vormen. Zo heb je overnachtingsplaatsen met custodia, bewaking, maar ook onbewaakte plaatsen. En aree met water- en elektriciteitsvoorzieningen maar zonder extra faciliteiten. De camperstaanplaatsen kunnen worden onderverdeeld in de volgende categorieën:

  • Presidio ecologico - Op deze parkeerplaatsen zijn vaak watervoorzieningen aanwezig, maar het is er niet toegestaan te overnachten. Meestal zijn het kleine plaatsen langs drukke (snel)wegen, waar je met de camper een tussenstop kunt maken.
  • Aree di sosta - Op de aree di sosta kun je overnachten in een vaak rustige omgeving. Het camperterrein ligt vaak net iets verder van de drukke wegen, zodat je er geen last hebt van geluidshinder. Sommige aree di sosta hebben water- en/of elektriciteitsvoorzieningen en eventueel reactiemogelijkheden voor de bambini, zoals speeltoestellen en picknickweides.
  • Aree di sosta attrezzate - Hier is het verblijf met de camper zowel overdag als ’s nachts toegestaan. Op deze parkeerplaatsen zijn ten minste watervoorzieningen aanwezig. De aree di sosta attrezzatezijn vaak te vinden langs doorreisroutes of in de stad. Soms behoort het camperterrein tot een accommodatie organisatie, zoals bijvoorbeeld een agriturismo of agricampeggio.
  • Aree interne al camping - Deze camperparkeerplaatsen bevinden zich op een camping. Vaak mag er gebruik worden gemaakt van de faciliteiten van de camping, zoals watervoorzieningen, douche- en toiletgelegenheden en eventueel elektriciteit. Dit kunnen ofwel speciaal aangelegde voorzieningen bij de camperstaanplaatsen zijn, of bevinden zich op het campingterrein zelf.
  • Aree esterne al camping - Deze camperstaanplaatsen bevinden zich net buiten een camping. Vaak mag er gebruik worden gemaakt van de faciliteiten van de camping (bij de camperstaanplaatsen of eventueel op het campingterrein), zoals watervoorzieningen, douche- en toiletgelegenheden en eventueel elektriciteit.

In het zuiden van Italië kunnen camperaars terecht in de vrije natuur. Maar het is wel even puzzelen: niet binnen een kilometer van de bebouwde kom, niet binnen vijftig meter van een nationale weg, niet binnen honderdvijftig meter van een drinkwaterwinning en niet binnen honderd meter van een historisch of kunstzinnig monument.

Spanje
In Spanje verschillen de regels per regio. Dat houdt dus in dat iets wat in Catalonië wel mag, in de Comunidad Valenciana of Andalusië misschien weer niet mag. De algemene regel is wel dat je langs de weg mag overnachten, maar ook hier mag het niet op kamperen lijken.

Oost Europa

Albanië
In Albanië mag je in principe overal langs de weg overnachten in jouw minicamper. Voorwaarde is dat je netjes geparkeerd staat en dat het niet lijkt alsof je kampeert.

Bosnië Herzegovina, Bulgarije, Hongarije, Kroatië, Polen, Roemenië, Slovenië, Tsjechië
In grote delen van Oost Europa is het niet toegestaan langs de openbare weg te overnachten. Zoek hier privéterrein of een camping op.

Estland, Letland, Litouwen
In Estlan, Letland en Litouwen mag je in principe overal langs de weg overnachten in jouw minicamper. Voorwaarde is dat je netjes geparkeerd staat en dat het niet lijkt alsof je kampeert. In natuurgebieden is het vaak niet toegestaan te overnachten.

Scandinavië

In Noorwegen, Zweden en Finland mag je vrijwel overal langs de weg in de camper overnachten. In Zweden mag je op elke parkeerplaats overnachten, maar ook hier mag het niet op kamperen lijken.

In Zweden en Noorwegen en Finland is het mogelijk om vrij in de natuur te kamperen volgens het allemansrecht. Twee belangrijke voorwaarden om wild te kamperen zijn dat je al jouw afval meeneemt en geen schade toebrengt aan de natuur. Let er dus goed op dat jouw auto geen natuur beschadigd. In de praktijk betekent dit dat je daar mag staan waar je met de auto mag komen. Gewoon de natuur inrijden met een 4x4 mag dus niet.

In Denemarken is het niet toegestaan om langs de openbare weg in de auto te overnachten.

Tenslotte

Zoals je kunt zien, zijn de regels niet altijd duidelijk en vaak verschillende per land, per regio of zelfs per gemeente. Als je zeker wilt zijn dat je ergens legaal mag staan, informeer je best bij de plaatselijke autoriteiten. Zelf houden wij de bovenstaande richtlijnen aan en zijn daarbij nog nooit in de problemen geraakt.

Wij geven altijd een simpel advies voor ‘wilde’ overnachtingen: Zorg dat je geen overlast veroorzaakt. Maak geen lawaai, laat geen rommel achter, parkeer je auto netjes, etc.

Bernadette
Door

Bernadette

op 25 Oct 2023

Maar hoe wordt er over gedacht als je het hefdak omhoog zet en daaronder slaapt

Reactie plaatsen